SMEDJOR

i Karlskrona östra skärgård

Hem | Om sidan | Nyheter | Fotogalleri | Länkar | Källor | Kontakt

Sanda

Klicka på bilden för en förstoring i nytt fönster.

Plats: 56.120661,15.651488 , kopieras till Google Maps.

Denna smedja ägdes och drevs av A.K.Fernströms stenhuggeri, detta var en stationär smedja och den var uppdelad så att halva byggnaden var smedja och den andra halvan var snickeri. Den närmaste delen på bilden var smedjan, snickarna gjorde bl.a. de pumprör som man kan se ett liggande på marken på bilden i sin verkstad. I smedjan satte man beslag runt dem för att de skulle hålla ihop och vara täta. Smedjan hade fyra eldar enligt Karl Månssons utsago i ett Sturköblad, vilket innebar att fyra smeder kunde verka samtidigt.

Här var Anders Johan Månsson och hans söner verksamma enligt Agge Mazzetti. Enligt bl.a. Henry Danielsson i Sanda, så fick Anders alternera mellan bolagets olika smedjor för olika specialuppdrag. Bl.a. skodde han bolagets hästar även på Tjurkö där hans svåger var verksam annars.

Personerna på bilden är enligt följande:

 

Längst till vänster står, Anders Johan Månsson, hans föräldrar bodde strax intill smedjan i det hus som ligger söder om det gamla bolagskontoret. Hans samtliga söner fick sin smidesutbildning hos honom i de smedjor han verkade i och de blev mycket kända som duktiga och uppfinningsrika smeder och reparatörer. Bredvid Anders, står hans son Erik som senare i livet flyttade till Linköping och där han var verksam resten av sitt liv på företaget ASJ. (Bytte efternamn till Gevik.)

   

            Ragnar Pettersson?,                    Bernhard Lind (Gustavs far),             

   

Gotthard Sabel                  och       August Olsson (Mats farfar).  

Karl Magnusson, lär också ha

varit verksam i Sandasmedjan.

Ässjorna eldades med stenkol som fraktades till Sturkö med båt, en speciell kolbod fanns placerad i Sanda som fungerade som ett huvudlager. Härifrån fraktades kolet ut till bolagets olika smedjor med häst och vagn.

I vänster bildkant kan man än idag se grundstenarna till kolboden intill en gammal utlastningsbrygga som förr hade räls ut till bryggans ände.

Plats: 56.120035, 15.651488

Flera av de långa huggna stenslipers som rälsen satt fästa på, har numera följt med isen ut i vattnet. På bilden nedan kan man se rälsen och stenhuggare som var verksamma i området.

Husgaveln man ser bakom den vänstra mannen i övre gruppen är det hus som nu ägs av Inge Elmström och huset till vänster är förmodligen det som idag ägs av familjen Samvik. Klicka på bilden för förstoring i nytt fönster.


A.K. Fernströms hade även sitt kontor och sin kuskbostad, stålförråd och stall till sina hästar i Sanda, på bilden ovan sitter personalen utanför kontoret på dess trappa.

Plats: 56.120035, 15.651872 , klicka på bilden för förstoring i nytt fönster.

Överst på trappan sitter fr.v. förman Simon Olsson och mätare Knut Mazzetti. På nedre steget sitter fr.v. inspektor Anton österström och förman Albin Sundberg.