SMEDJOR

i Karlskrona östra skärgård

Hem | Om sidan | Nyheter | Fotogalleri | Länkar | Källor | Kontakt

Smedvägen

 

Klicka på bilden för förstoring i nytt fönster.

Plats: 56.110082, 15.649937 kan kopieras in i www.google.se/maps .

Här ovan står Karl Månsson utanför den smedja som enligt Karls utsago var "fars smedja"men enligt Auge Mazzetti tillhörde den A.K. Fernströms. Smedjan var placerad på det som kallades för "Bredgatan" eller "Söre gata", varför dessa namn kan man ju fråga sig. Vid denna tid var det mer eller mindre bara utmarker söder om detta brotts placering och brottet kan nog anses ha varit brett relativt många andra på ön, enligt egna funderingar. Enligt Karl Månsson så var ön så kal vid dena tid så att man härifrån kunde se ända ut till Uttorp. Man behövde ju allt trä för att kunna värma upp stugorna så att brännbart höggs ner och bars hem. Det tak som ses bakom smedjan på bilden är idag Ulf Elmströms verkstad som i äldre tider var Gustav och Selma Svenssons lada.

Karl var son till Anders Johan Månsson som allmänt kallades för "Smen i Sanda". Anders och hans hustru Karolina hade tolv barn varav sju var pojkar, dessa fick samtliga gå i lära hos sin far under sin uppväxt. Ännu upp i undertecknads vuxna ålder så har det kommit fram helt okända personer spontant och vittnat om deras höga kompetens inom smedyrket.

 

Den yngsta av sönerna, Rune på bilden ovan, var efter sin pensionering verksam på Marinmuseum varvid han smidde beslag till flera av de repliker som byggdes av gamla fartyg. Postyachten Hjorten, Aluett bl.a. Han höll även smideskurser i deras smedja. Rune var också erkänt duktig inom knivsmide och konstsmide.  Klicka på bilden för en förstoring i nytt fönster.

Här satt Arne Nilsson och spände på sig skridskorna på grundstenarna till smedjan i sin uppväxt. Arnes far, Bertil Nilsson Id, berättade då att stenarna ingick i grunden på denna smedja. Smedjan låg intill det vi kallade Nanny Fredrikssons brott, idag är det Mats Björkskärs brott. Tvärs över vägen fanns en brunn där man tog vattnet till smedjan, både att dricka och att härda stålet med. Idag är gropen igenvuxen med Al.

Här kan man se städstenen som fortfarande låg kvar i vägkanten år 2003. Ursprungligen så fanns det fyra ståldubbar som fästes i stenen som skulle hålla smidesstädet på plats. När smedjan flyttades så togs bara städet och verktygen med och en ny städsten höggs ut på det nya stället. Bilden är tagen rakt ovanifrån.

På bilden här ovan pågår stenhuggeri strax intill den nämnda platsen. Stående fr.v. Karl-Johan Pettersson Id, Per Fredriksson och Sven Fredrik. sittande på huk till vänster ser man Arnes far, Bertil Nilsson Id och Hjalmar Fredriksson.