SMEDJOR

i Karlskrona östra skärgård

Hem | Om sidan | Nyheter | Fotogalleri | Länkar | Källor | Kontakt

Sven-Larsaberget i Uttorp

Brottet ägdes av A.K. Fernströms och drevs som s.k. bolagsbrott. Smedjan vid "Sven-Larsa brottet vid det s.k. "vinterleet" hade en svag markering på Auges karta och den lär vara en tidig smedja. Gamle smeden Lars-Johan från Ryd hade den och sedan övertog yngre Anton Holgersson där när Lars-Johan inte orkade mer. När bolagsbrottet i Vievik var igång och den stora smedjan där blev aktuell flyttade Anton Holgersson dit som huvudsmed. Den svagare markeringen på Auge Mazzettis karta kanske betyder att denna  ej var i bruk längre.

Smedjan lär ha varit placerad i den norra delen av brottet, vi antar att stensamlingen mitt i bilden kan vara en del av grunden som finns kvar.

Plats: 56.082506, 15.692832 kan kopieras in i www.google.se/maps  .

Sven-Larsaberget är ett vidsträckt stenbrott där det mesta idag är igenväxt och överväxt. Denna bild är tagen i position 56.082254, 15.693299 västerut.
Klicka på bilden för förstoring i nytt fönster.
Det finns lite stensamlingar att välja på och ännu har ingen städsten hittats vilket brukar vara en god platsbestämning.
 

Här är en del stenhuggare som var verksamma i detta brott, bilden är tagen under 1920-talet.

Fr.v. Gustaf Sommar, Gustaf Jonasson, (bröderna) Teodor och Josef Johansson, Hjalmar Jonasson (bror till Gustaf), Viktor Jonasson (far till Gustav och Hjalmar) och Valfrid Johansson (bror till Teodor och Josef). Överst till vänster ser man en s.k. luftväderpump.

Bild lånad med godkännande från Blekinge östra härads hembygdsförening.