SMEDJOR

i Karlskrona östra skärgård

Hem | Om sidan | Nyheter | Fotogalleri | Länkar | Källor | Kontakt

Vievik

 

Här står Anton Holgersson och Valter Larsson utanför smedjan i Vievik, troligen 1929.

Är detta smedjan i Vievik med kran efterfrågas i Sturköbladet nr 91 2005.

Bilder ur Sturköbladet.

Plats: 56.074722, 15.694444 kan kopieras in i www.google.se/maps  .

    
Här ovan sitter Ingvar Sturkman vid städstenen och ovanför denna ser man stensättningen för ässjan.  Här ovan visar Ingvar Sturkman läderrester som var en del av blåsbälgen till ässjan. Denna smedja var placerad cirka 100 meter från det som här ute kallade det stora bolagsbrottet.
 

Troligtvis ägdes denna smedja av A.K. Fernström och att Anton Holgersson var smed där framgår av bilden samt att Gerhard Hoffstein bl.a. arbetade där framgår av Agge Mazzettis lista. Valter Larsson verkar också ha arbetat där som bilden ovan visar.

   

Klicka på bilderna för förstoringar i nytt fönster.

Här står Ingvar Sturkman vid Bolagsbrottet intill restern av den stora stenkranen som var placerad här. Det låg tre bitar kvar av kranen som var cirka sex meter per styck vilket innebär att den var cirka 20 meter hög när det begav sig. Enligt Ingvar så flöt ett par delar omkring länge i brottet. Detta brott var cirka 21 meter djupt på ett ställe enligt uppgift i Sturköbladet. Man kan klart se att det fanns mycket jobb för smederna med alla beslag och dubbar till kranar och pumpmöllor för att stenbrytningen skulle fungera.

  

Bilderna är klickbara för förstoringar i nytt fönster.

Här ovan kan man på vänstra bilden se det som kallades "kronan" som var den del som var monterad i toppen på stenkranen. Vajrar och dess fästen fanns kvar vid vårat besök. Till höger ett block med vajer som låg strax intill.

  

Härovan är två bilder hämtade från Blekinge Museums bilddatabas som exempel på hur stora dessa öppna brott var. På den högra bildens mitt, ses tre personer arbetande nere i brottet.

På Ingvar Sturkmans bild härovan, från 1964, kan man se stenkranen i sin position med sina vajrar som stöd. Däremot verkar kranarmen fattas vid denna tidpunkt.